A 2023. évi verseny

Beszámoló

Idén már sokkal gördülékenyebben ment a szervezés. Tanárok és diákok egyaránt könnyebben értelmezték a verseny kiírást, kezdtek neki a munkának.

Megtisztelő volt, hogy a zsűrizést idén Barna-Szalai Zsófia EMB kereskedelmi vezetője mellett Eckhardt Gábor zongoraművész-tanár (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és Tóth Aladár Zeneiskola) és Gáspár Kornélia fuvolaművész, tanár (Nagykovácsi Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója), a Nemzeti Filharmonikus Zenekar fuvolaművésze vállalta.

Az eddig pályázó zeneiskolák mellé újak is csatlakoztak, ez nagy öröm számunkra.

A III. Kreatív Fuvolaversenyre 42 iskolából 72 videó érkezett az ország minden tájáról.

Mindhárom versenyünkön igyekeztünk a diákok mellett a felkészítő tanárok munkáját is honorálni.

Tavaly a szegedi Király- König Zeneiskola tanárai kapták a különdíjat (mint a legtöbb díjazott fiatal felkészítői), idén pedig Páljános Anna az Óbudai Waldorf Iskola fuvolatanára részesült a kitűntetésben.

Milyen témákat érintenek a gyerekek? Barna-Szalai Zsófia gondolatai a témával kapcsolatban

A Kreatív Fuvolaversenyt három évvel ezelőtt hívtuk életre azzal a céllal, hogy új utakat keressünk a fuvolatanulásban – és a tanításban is – annak érdekében, hogy ez a folyamat élvezet legyen mind a gyerekek, mind pedig a pedagógusok számára. Társalapítóként a kezdetektől lehetőségem van figyelemmel kísérni a versenyt, melynek köszönhetően mostanra egy sokkal komplexebb kép alakult ki bennem a megmérettetésről.

A beküldött videókban a gyerekek a lelküket tárják elénk: őszintén meg merik mutatni való énjüket, a legbelsőbb gondolataikat, vágyaikat, de akár a félelmeiket is. Mindez természetesen nagy felelősséget ró ránk, ezért mindig nagy odafigyeléssel és hosszas mérlegeléssel döntünk; mindvégig az egyéni teljesítmény számít.

Az is megfigyelhető, hogy minden egyes évnek megvan a maga központi témája vagy sajátossága. Ezáltal nagy összefüggéseket lehet felfedezni arról, hogy éppen mi mozgatja a diákok fantáziáját, és arról is, hogyan reflektálnak a körülöttük lévő világra – legyen szó akár társadalmi, akár politikai ügyről.

Az első versenyt 2021-ben rendeztük meg, a COVID19 járvány kellős közepén. A több mint száz alkotásból az érződött ki, hogy amíg a világ felnőtt lakosságát megrázta a pandémia, valamint a következményeitől való félelem, addig a gyerekek lelkében béke honolt. Biztonságban érezték magukat és kiegyensúlyozottak maradtak, videóik az álmokról, a vágyakról, az elérendő célokról szóltak.

2022-ben éppen az orosz-ukrán háború kitörése után kellett elkészíteni a videókat. Ezekben az alkotásokban már érződött a félelem és a tehetetlenség, ugyanakkor a vágy is egy szebb, jobb, biztonságosabb jövőre.

Idén úgy tűnt, elérkezett a cselekvés ideje, ugyanis többen pályáztak olyan történettel, amely valamilyen küzdelmet jelenített meg, benne a jó és a rossz harcával egy magasabb és nemesebb cél elérése érdekében. De hallhatóak voltak nyílt állásfoglalások még az olyan fajsúlyos témákban is, mint például a bántalmazás. Az idei év kiemelkedő témája a természet és a természetvédelem volt. A gyermekek érezhetően a természet közelségére, békéjére, nyugalmára vágynak, a megterhelő hétköznapok után.

A verseny jövőjét előrevetíti, hogy idén volt olyan versenyző, aki már digitális videóval pályázott, sőt olyan is, aki anime figurákat használt a története elmeséléséhez. Jóleső érzés látni a több szögből felvett, megvágott és gondosan elkészített alkotásokat, mert ezek mind azt mutatják, hogy fontos ez a verseny a gyerekek számára. Bízunk benne, hogy évről-évre mind többen elkészítik és bemutatják majd nekünk a saját történetüket.

A zsűri

Barna- Szalai Zsófia

Editio Musica Budapest Zeneműkiadó Kft. képviselője

Eckhardt Gábor

zongoraművész-tanár (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és Tóth Aladár Zeneiskola)

Gáspár Kornélia

fuvolaművész, tanár (Nagykovácsi Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója), a Nemzeti Filharmonikus Zenekar fuvolaművésze

Videók

A beküldött pályaművek a verseny Youtube csatornáján tekinthetők meg!